#MaydayMayday: Κλήση κινδύνου για την Εργατική Πρωτομαγιά!Αλληλεγγύη για κλείσιμο τώρα!Χρειαζόμαστε ένα τέλος της πανδημίας!

Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να φωνάξουμε την 1η Μαΐου για ένα αλληλέγγυο κλείσιμο και μια αλλαγή στρατηγικής με στόχο να μηδενιστούν οι αριθμοί της Corona: Είτε πρόκειται για μια νοσοκόμα σε μια υπερπλήρη μονάδα εντατικής θεραπείας, είτε για μια καθαρίστρια, είτε για έναν υπάλληλο τηλεφωνικού κέντρου, είτε για έναν εργαζόμενο σε εργοστάσιο αυτοκινήτων, είτε για έναν εκπαιδευτικό, είτε για έναν διανομέα παντοπωλείου, η αλληλεγγύη για όλους μας σημαίνει καταπολέμηση της πανδημίας. Την 1η Μαΐου, δείξτε γιατί χρειάζεται κλείσιμο σε ένδειξη αλληλεγγύης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας τα hashtags #MaydayMayday και #ZeroCovid – και αν μπορείτε, μεταφέρετε τη διαμαρτυρία σας στους δρόμους με τα τοπικά μας τμήματα και συνδικάτα (λίστα διαμαρτυριών παρακάτω)!

Όπου υπάρχει πολλή βιομηχανία, οι επιπτώσεις είναι υψηλές, όπως δείχνει επίσης μια νέα μελέτη. Τα αφεντικά, από τη βιομηχανία μέχρι τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν αφήνουν τους ανθρώπους με συμπτώματα να πάνε σπίτι τους. Είναι “μόνο ένα κρυολόγημα”. Δεν εφαρμόζονται προστατευτικά μέτρα. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ειδικότερα εργάζονται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών και ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο κορώνας – από την καθαριότητα και τη φροντίδα των ηλικιωμένων μέχρι την παράδοση αλληλογραφίας και την πώληση ειδών παντοπωλείου. Οι προϊστάμενοι συχνά αρνούνται να αλλάξουν την ανάθεση ασθενών υψηλού κινδύνου προκειμένου να τους προστατεύσουν. Πολλά άτομα με αναπηρία έχουν χάσει εντελώς τη δουλειά τους ή εργάζονται με μειωμένο ωράριο χωρίς αποζημίωση.

Πολλές επιστολές που έχουμε λάβει μαρτυρούν αυτές τις συνθήκες:

Εργάζομαι στη νοσηλευτική, σε μια εγκατάσταση όπου υπάρχουν μερικοί μολυσμένοι ασθενείς. Λόγω της ασθένειάς μου ανήκω στην ομάδα κινδύνου και παρόλα αυτά εργάζομαι στην πτέρυγα καραντίνας. Ποιος νοιάζεται για την υγεία των φροντιστών και ποιος μας βοηθάει όταν εμείς δεν μπορούμε πια.

Εργάζομαι σε παιδικό σταθμό και φροντίζω τον άρρωστο σύντροφό μου στο σπίτι. Ανησυχώ πολύ για την εισαγωγή της κορόνας μέσω της δουλειάς μου. Ακόμη και με πολύ υψηλή συχνότητα εμφάνισης, η επείγουσα περίθαλψη ήταν σταθερά σχεδόν εξίσου πλήρης με την τακτική περίθαλψη.

Εργάζομαι σε μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ ως διανομέας τροφίμων. Οι εταιρείες απαιτούν από εμάς να φέρνουμε το φαγητό τους απευθείας στους κοινόχρηστους χώρους ή στις κουζίνες. Συχνά υπάρχουν ήδη πάρα πολλοί εργαζόμενοι που κάθονται μαζί σε μη αεριζόμενους χώρους που είναι πολύ μικροί. Πάνω από το 90% των πελατών δεν φορούν μάσκα όταν τους φέρνω το φαγητό.

Ας το ξεκαθαρίσουμε την ημέρα του εργατικού κινήματος: δεν θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε άνευ όρων. Αλληλεγγύη σημαίνει καταπολέμηση της πανδημίας. Δεν υπάρχει βιώσιμος αγώνας για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αν δεν θέτει πρώτα τον αγώνα για τον τερματισμό της πανδημίας. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των περιπτώσεων, τόσο πιο περιορισμένος είναι ο αντίκτυπος των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Όσο περισσότερο διαρκεί το κλείδωμα του Jo-Jo, τόσο πιο αβέβαιη είναι η μελλοντική μας διαβίωση. Με έναν κατεστραμμένο πνεύμονα, με μήνες μακράς νοσηρότητας και νευρολογικές επιπτώσεις ή ακόμη και νεκρούς, ακόμη και ένας υψηλότερος μισθός δεν μας φέρνει πολλά. Ας αγωνιστούμε για το κλείσιμο της επιχείρησης σε ένδειξη αλληλεγγύης! Τα εμβόλια και οι εξετάσεις από μόνα τους δεν θα μας σώσουν! Ας καταστείλουμε τον ιό με μια επιστημονικά τεκμηριωμένη στρατηγική και ας σώσουμε ζωές! Το τέλος της πανδημίας είναι εφικτό!

Μπορεί να μην έχουμε λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους όπως ορισμένες ηθοποιοί* – αλλά αν συμμετάσχετε, είμαστε χιλιάδες και μπορούμε να κερδίσουμε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης την 1η Μαΐου! → Την Ημέρα των Εργαζομένων*, δείξτε γιατί χρειάζεστε κλείσιμο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τα hashtags #MaydayMayday και #ZeroCovid σε όλα τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης!

Ιδού πώς μπορεί να φαίνεται:

#MaydayMayday Είμαι κομμώτρια. Οι πελάτες με μια μάσκα στο αυτί και ένα περιοδικό στο χέρι δεν είναι ασυνήθιστοι. Αυτό δικαιολογήθηκε με τη δήλωση ότι είμαστε πάροχοι υπηρεσιών, οπότε “δεν μπορείτε να είστε έτσι”. Αλληλεγγύη για κλείσιμο τώρα! #ZeroCovid

#MaydayMayday Εργάζομαι στο εργοστάσιο της Volkswagen στο χυτήριο. Η βάρδια είχε πάνω από 70 περιπτώσεις corona τις τελευταίες εβδομάδες. Οι συνάδελφοι δεν αισθάνονται καλά και ζητούν εξέταση. Προϊστάμενος: “Ω, αυτό είναι απλώς ένα κρυολόγημα”. Αλληλεγγύη για κλείσιμο τώρα! #ZeroCovid

Να είστε δημιουργικοί – με εικόνες, βίντεο, κλήσεις κινδύνου! Μπορείτε επίσης να μας στείλετε τη δήλωσή σας αν θέλετε να τη δημοσιεύσουμε ανώνυμα! Και όλοι όσοι μπορούν να το κάνουν: → Βγάλτε τη διαμαρτυρία μας και στους δρόμους! Στη Φρανκφούρτη, το Μόναχο, το Βερολίνο και τη Βιέννη έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις #MaydayMayday, εν μέρει μαζί με συνδικάτα. Να είστε εκεί! Πάρτε θέση για μια στρατηγική μηδενικής κακοποίησης!

Πάνω στην ώρα για την 1η Μαΐου, θα εκδοθεί το δεύτερο τεύχος της εφημερίδας μας, το οποίο θέλουμε να διανείμουμε!

Berlin 11 Uhr, Hackescher Markt: „Gewerkschaften in die Offensive“
17 Uhr, Hermannplatz: „Revolutionärer 1. Mai – Enteignungsblock“
Düsseldorf 10:30 Uhr, DGB-Haus, Friedrich-Ebert-Str. 34–38: Demozug zum Rheinufer
Essen 30. April, 17 Uhr, Kundgebung am Rathaus-Platz
Frankfurt am Main 10:30 Uhr, DGB-Demontration. Ort: tba
Hamburg 14 Uhr, Kundgebung am Dammtor
Köln 17 Uhr, Wiener Platz, Demonstration „Für eine Zukunft ohne Krisen“
München 10 Uhr, DGB-Haus, Schwanthalerstr. 64, Demonstration zum Königsplatz.
Wandzeitungen zu Covid am Arbeitsplatz
Siegen 9 Uhr, Kornmarkt, von dort zur DGB Demonstration an der Siegbrücke, Bahnhofstraße
Siegen 11:15 Uhr, Infostand Bahnhofstraße höhe Engelsapotheke
Wien 12:00, Ottakring: Demonstration „MAYDAY – Wien“
Μετάβαση στο περιεχόμενο