MaydayMayday: Hitni poziv na Praznik rada! Solidarni Lockdown odmah! Moramo prekinuti pandemiju!

Postoji tisuću razloga za biti glasan za solidaran Lockdown i pomicanje strategija prema cilju približavanja broja slučajeva Corone nuli 1. svibnja.  Jeste li njegovatelj*ica u prenatrpanoj intenzivnoj, spremačica, agent call centra, radite li u tvornici automobila, kao edukator ili u ugostiteljstvu – za sve nas solidarnost znači boriti se protiv pandemije. 1. svibnja pokažite nam zašto vam treba solidarni Lockdown – pomoću hashtagova #MaydayMayday i #ZeroCovid na društvenim mrežama. A ako možete, iznesite svoj protest i na ulice!  Popis akcija koje su planirale naše lokalne skupine i sindikati dodan je u nastavku.

Tamo gdje su tvornice dominantne, broj slučajeva Corone je velik, pokazuje novo istraživanje. Šefovi od proizvodnje do javne službe odbijaju pustiti simptomatske ljude kući, tvrdeći da je to “samo prehlada”.  Zaštitne mjere se ne provode. Migranti i izbjeglice se pogotovo mogu naći na osnovnim poslovima s povećanim rizikom od Covida – od čišćenja do njege starijih osoba, od isporuke do prehrambene industrije. Uprava često odbija zaposliti pacijente sa visokim rizikom na sigurnija radna mjesta radi zaštite. Mnoge osobe s invaliditetom izgubile su posao ili im je skraćeno radno vrijeme bez naknade.

Do nas su stigla mnoga pisma koja pokazuju ove okolnosti:

Radim u njezi, u ustanovi s nekoliko zaraženih pacijenata. Imam bolest koja me svrstava u rizičnu skupinu, ali svejedno moram raditi u karantenskoj stanici. Tko se brine za zdravlje njegovatelja? Tko će nam pomoći kad izgorimo?

Radim u vrtiću, a kod kuće se brinem i o bolesnom partneru. Jako se bojim prenijeti Coronu kući s posla. Čak i kad je sedmodnevna incidencija bila prilično visoka, hitna pomoć bila je konstantno jednako puna kao i u uobičajena vremena.

Radim kao dostavljač hrane za veliki lanac supermarketa. Tvrtka od nas zahtijeva da namirnice dostavimo ravno u zajedničke prostorije / kuhinje.  Često već tamo sjedi puno zaposlenika, u previše premalim prostorijama koje nisu ni prozračene. Preko 90% naših kupaca ne nosi maske.

Na Praznik rada, razjasnimo: Nećemo više samo bezuvjetno funkcionirati!  Solidarno znači boriti se protiv pandemije. Borba koja ne prioritizira okončanje pandemije nije izvediva. Što je broj slučajeva Covid-a veći, to nam zaštitne mjere manje vrijede. Čim smo duže u yoyo efektu, to nam prihodi postaju neizvjesniji. Pa čak i povišica ne pomaže nam puno kad nam se oštete pluća, moramo se nositi s Covidom mjesec dana – ili čak umremo. Borimo se za solidarni Lockdown! Samo cjepiva i testovi nas neće spasiti! Suzbijmo virus znanstveno utemeljenom strategijom i spasimo živote! Kraj pandemije je moguć!

Možda nemamo kanale na društvenim mrežama sa stotinama tisuća sljedbenika poput nekih glumica * glumica – ali ako se VI pridružite, još uvijek nas može biti na tisuće! Osvojimo pozornost javnosti 1. svibnja: pokažite svijetu zašto vam treba solidarni Lockdown, koristeći hashtagove #MaydayMayday i #ZeroCovid u svim društvenim mrežama na Praznik rada!

Vaš bi post mogao izgledati ovako, na primjer:

#MaydayMayday Ja sam frizer. Kupci kojima je ugodno s Galom u ruci i maskom koja im visi s uha nisu rijetkost. Kažu nam da kao pružatelji usluga ne možemo “biti takvi”. Solidarno gašenje odmah! #ZeroCovid

#MaydayMayday Radim u ljevaonici tvornice Volkswagen. U mojoj smjeni bilo je preko 70 slučajeva Covid-a tijekom posljednjih tjedana. Kolege se osjećaju loše i traže pretrage – naš šef jednostavno kaže: “Ma daj, samo je prehlada!” Solidarno gašenje odmah!  #ZeroCovid

Budite kreativni – koristite slike, videozapise i podijelite svoj hitni poziv! Ako želite da anonimno podijelimo vašu izjavu, također nam je možete poslati umjesto da je sami objavimo.

A ako ste u mogućnosti: Iznesite svoj protest na ulice! U Frankfurtu, Münchenu, Berlinu, Beču … planiramo prosvjede #MaydayMay, dijelom u suradnji sa sindikatima. Također: Upravo na vrijeme za Praznik rada, izašao je drugi broj naših novina koji se može distribuirati!

Berlin 11 Uhr, Hackescher Markt: „Gewerkschaften in die Offensive“
17 Uhr, Hermannplatz: „Revolutionärer 1. Mai – Enteignungsblock“
Düsseldorf 10:30 Uhr, DGB-Haus, Friedrich-Ebert-Str. 34–38: Demozug zum Rheinufer
Frankfurt am Main 10:30 DGB-Demontration. Ort: tba
München 11:00, Königsplatz: DGB-Kundgebung. Demonstration: unsicher
Wandzeitungen zu Covid am Arbeitsplatz
Wien 12:00, Ottakring: Demonstration „MAYDAY – Wien“

 Također pitajte lokalnu ZeroCovid grupu za njihove planove za 1. maj!

Skip to content